JADŁOSPIS
11 – 15 GRUDNIA
PONIEDZIAŁEK
Zupa pieczarkowa z łazankami (250 ml)
Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym (120g),
kasza pęczak (120g), surówka z ogórków kiszonych z czerwoną cebulką (80g)
Kompot z owocami
WTOREK
Zupa jarzynowa z makaronem (250 ml)
Filet z kurczaka w płatkach owsianych (100g),
ziemniaki(120g), marchewka tarta z selerem (80g)
Kompot z owocami
SRODA
Zupa ziemniaczana na wędzonce (250 ml)
Łazanki z kapustą i kiełbaską (250g)
Kompot z owocami
CZWARTEK
Zupa ogórkowa z ryżem (250ml)
Gulasz po węgiersku z szyneczki (100g),
kluski śląskie (120g), buraczki (80g)
Kompot z owocami
PIĄTEK
Żurek z jajkiem i ziemniakami(250ml)
Ryż z pieczonymi jabłkami i sosem karmelowym (250g)
Kompot z owocami
ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!
SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW
DAŃ OBIADOWYCH
PONIEDZIAŁEK
1.Zupa pieczarkowa z łazankami
(wywar z kurczaka , cebula, masło 82%, pieczarki, por, marchew, pietruszka, seler, , sól, pieprz ziołowy, warzywa suszone, mąka pszenna, śmietana 30%,natka pietruszki )
2.Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym, kaszka pęczak, surówka z ogórków kiszonych
(łopatka wieprzowa , cebula, czosnek, mąka pszenna, jaja, bułka pszenna olej rzepakowy, śmietana 30%,,warzywa suszone, koperek , kasza pęczak pieprz, sól, ogórek kiszony cebula czerwona, oliwa z oliwek)
WTOREK
1.Zupa jarzynowa z makaronem
(wywar z kurczaka, masło 82%, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, groszek, warzywa suszone, por,, pieprz ziołowy ,sól , mąka pszenna , jaja ,śmietana 30%,)
2.Filet z kurczaka panierowany w płatkach owsianych , ziemniaki, marchewka tarta z selerem
(filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna, bułka tarta, płatki owsiane olej rzepakowy, , sól, pieprz, ziemniaki , marchew, seler, oliwa z oliwek, cukier)
ŚRODA
1.Zupa ziemniaczana na wędzonce
(wędzonka krotoszyńska, ziemniaki,, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por , pieprz, sól, mąka pszenna , natka, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek)
2.Łazanki z kapustą i kiełbaską
(mąka pszenna, kiełbasa wieprzowa, kapusta biała, cebula, szynka wędzona, olej rzepakowy, pieprz, sól)
CZWARTEK
1.Zupa ogórkowa z ryżem
( wywar z kurczaka, ogórki kiszone, masło 82%, śmietana 30%, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz, sól, ryż, natka)
2.Gulasz węgierski z szyneczki wieprzowej, kluseczki śląskie, buraczki
(szynka wieprzowa, cebula, marchewka, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, papryka czerwona, kminek mielony, śmietana 30%,,warzywa suszone, mąka ziemniaczana, pieprz, sól, buraki, ocet winny , jabłka)
PIĄTEK
1.Żurek z jajkiem i ziemniakami
(wywar z kurczaka, zakwas pszenny, mąka pszenna ,jaja, ziemniaki, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, liść laurowy, majeranek, czosnek, warzywa suszone, , pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%,
2.Ryż z pieczonymi jabłkami z cynamonem i sosem karmelowym
(ryż, jabłka, cynamon, cukier, mleko 2,5 %, śmietana 30%, ekstrakt z wanilii, masło 82%, cukier, )