• JADŁOSPIS

          • 11 – 15  GRUDNIA

             

            PONIEDZIAŁEK

            Zupa pieczarkowa z łazankami (250 ml)

            Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym (120g),

            kasza pęczak (120g), surówka z ogórków kiszonych z czerwoną cebulką (80g)

            Kompot z owocami

             

            WTOREK

            Zupa jarzynowa z makaronem (250 ml)

            Filet z kurczaka w płatkach owsianych (100g),

            ziemniaki(120g), marchewka tarta z selerem (80g)

            Kompot z owocami

             

            SRODA

            Zupa ziemniaczana na wędzonce (250 ml)

            Łazanki z kapustą i kiełbaską (250g)

            Kompot z owocami

             

            CZWARTEK

            Zupa ogórkowa z ryżem (250ml)

            Gulasz po węgiersku z szyneczki (100g),

            kluski śląskie (120g), buraczki (80g)

            Kompot z owocami

             

            PIĄTEK

            Żurek z jajkiem i ziemniakami(250ml)

            Ryż z pieczonymi jabłkami i sosem karmelowym (250g)

            Kompot z owocami

             

             

            ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

             

      •  

        SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW

        DAŃ OBIADOWYCH

         

        PONIEDZIAŁEK

        1.Zupa pieczarkowa z łazankami

        (wywar z kurczaka , cebula, masło 82%, pieczarki, por,   marchew,  pietruszka, seler, , sól, pieprz ziołowy,  warzywa suszone, mąka pszenna, śmietana 30%,natka pietruszki )

        2.Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym, kaszka pęczak, surówka z ogórków kiszonych

        (łopatka wieprzowa , cebula, czosnek, mąka pszenna, jaja, bułka pszenna  olej rzepakowy,  śmietana 30%,,warzywa suszone,   koperek ,  kasza pęczak pieprz, sól, ogórek kiszony cebula czerwona, oliwa z oliwek)

         

        WTOREK

        1.Zupa jarzynowa z makaronem

        (wywar z kurczaka, masło 82%,  marchewka,  pietruszka ,seler, cebula,  fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, groszek, warzywa suszone, por,, pieprz ziołowy ,sól , mąka pszenna  , jaja ,śmietana 30%,)

        2.Filet z kurczaka panierowany w płatkach owsianych , ziemniaki, marchewka tarta z selerem

        (filet z kurczaka,  jaja, mąka pszenna, bułka tarta, płatki owsiane olej rzepakowy, , sól, pieprz, ziemniaki , marchew, seler, oliwa z oliwek, cukier)

         

        ŚRODA

        1.Zupa ziemniaczana na wędzonce

        (wędzonka krotoszyńska, ziemniaki,, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por , pieprz, sól, mąka pszenna , natka, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek)

        2.Łazanki z kapustą i kiełbaską

        (mąka pszenna,   kiełbasa wieprzowa, kapusta biała, cebula, szynka wędzona, olej rzepakowy, pieprz, sól)

         

         

        CZWARTEK

        1.Zupa ogórkowa z ryżem

        ( wywar z kurczaka, ogórki kiszone,  masło 82%, śmietana  30%, cebula, marchewka, pietruszka, seler,   por, pieprz, sól, ryż, natka)

        2.Gulasz  węgierski z szyneczki wieprzowej, kluseczki śląskie, buraczki

        (szynka wieprzowa, cebula, marchewka,   mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, papryka czerwona, kminek mielony,  śmietana 30%,,warzywa suszone, mąka ziemniaczana, pieprz, sól, buraki, ocet winny , jabłka)

         

        PIĄTEK

        1.Żurek z jajkiem i ziemniakami

        (wywar z kurczaka, zakwas pszenny, mąka pszenna ,jaja,  ziemniaki, marchewka,  pietruszka ,seler, cebula,  liść laurowy, majeranek,  czosnek,  warzywa suszone, , pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%,

        2.Ryż  z  pieczonymi  jabłkami z cynamonem  i sosem karmelowym

        (ryż, jabłka, cynamon, cukier,  mleko 2,5 %, śmietana 30%,  ekstrakt z wanilii, masło 82%, cukier, )