• JADŁOSPIS

          • 19 kwietnia PIĄTEK

            Zupa ogórkowa  z ryżem (250ml)

            Paluszki z fileta z mintaja (100g), ziemniaki pieczone (120g),

            marchewka duszona z groszkiem (80g)

            Kompot z owocami

                  

            22 – 26  KWIETNIA

            PONIEDZIAŁEK

            Zupa ziemniaczana na wędzonce (250 ml)

            Gyros z kurczaka (100g) ,ryż (120g)

            surówka colesław (80g)

            Kompot z owocami

             

            WTOREK

            Zupa koperkowa z ryżem (250 ml)

            Kotlet schabowy (100g), ziemniaki (120g),

            kapusta zasmażana (80g)

            Kompot z owocami

             

            SRODA

            Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami (250 ml)

            Penne z sosem z pomidorów

            i serkiem feta ze świeżą bazylią (280g)

            Kompot z owocami

             

            CZWARTEK

            Rosół z makaronem (250ml)

            Pierś z indyka pieczona w rozmarynie (100g),

            ziemniaki (120g), buraczki zasmażane (80g)

            Kompot z owocami

             

            PIĄTEK

            Zupa jarzynowa z zacierką (250ml)

            Naleśniki z twarożkiem waniliowym

            i z domowym sosem czekoladowym (280g)

            Kompot z owocami

             

            ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

            Średnia kaloryczność posiłków: ok 850-900 kalorii

      •  

        SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW

        DAŃ OBIADOWYCH

         

        PONIEDZIAŁEK

        1.Zupa  ziemniaczana na wędzonce

        (wędzonka krotoszyńska, ziele angielskie, liść laurowy,  papryka mielona, seler, pietruszka, ziemniaki,  marchewka, , cebula ,  mąka pszenna, majeranek, kminek mielony)

        2.Potrawka gyros z kurczaka , ryż, ,surówka coleslaw

        (filet z kurczaka,   cebula,  mąka pszenna, śmietana 18%, musztarda , papryka czerwona, ryż,, przecier pomidorowy, olej rzepakowy, czosnek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, papryka mielona, ,kapusta biała, marchew, majonez, czosnek, jogurt naturalny)

         

        WTOREK

        1.Zupa koperkowa z ryżem

        (wywar z kurczaka,  ,masło 82%, marchewka,  pietruszka ,seler, cebula, ryż, warzywa suszone, koperek, pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%,)

        1.Kotlet schabowy,  ziemniaki, kapusta zasmażana

        (schab wieprzowy, mąka pszenna, , jaja, bułka tarta pszenna,, olej rzepakowy,  sól, pieprz,  ziemniaki , kapusta kiszona, liść laurowy, ziele angielskie, cebula)

         

        ŚRODA

        1.Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami

        (wywar z kurczaka, buraki, botwinka, koncentrat z buraków, ziemniaki, marchewka,  pietruszka ,seler, cebula, liść laurowy, czosnek,  warzywa suszone, , pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%, mąka pszenna, jaja)

        2.Makaron penne z sosem z pomidorów, serkiem feta i świeżą bazylią

        (mąka pszenna, ser feta, pomidory pellatti, przecier pomidorowy, czosnek, cebula, olej rzepakowy, pieprz, sól, bazylia świeża, bazylia, oregano )

         

        CZWARTEK

        1.Rosół z makaronem

        (wywar z kurczaka i mięsa wołowego, , marchewka, cebula, pietruszka, seler, por , pieprz, sól, mąka pszenna, natka)

        2.Pierś  z indyka pieczona w rozmarynie , ziemniaki, buraczki zasmażane

        (filet z indyka, cebula, czosnek, rozmaryn , mąka pszenna, śmietana 30%  ,  , olej rzepakowy, warzywa suszone, sól, pieprz, ziemniaki ,buraki, ocet winny, kminek mielony, cukier)

         

        PIĄTEK

        1.Zupa jarzynowa z zacierką

        (wywar z kurczaka, masło 82%,  marchewka,  pietruszka ,seler, cebula,  fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, groszek, warzywa suszone, por,, pieprz ziołowy ,sól , mąka pszenna  , śmietana 30%,)

        2.Naleśniki z twarożkiem waniliowym i sosem czekoladowym

        (jaja, mąka pszenna, śmietana 36%, mleko 2,5%, twaróg półtłusty, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, skórka  cytrynowa, olej rzepakowy, ,cukier, kakao)

    • Kontakt

      • Szkoła Podstawowa Nr 53 im. gen. J. H. Dąbrowskiego
      • 12 / 262-20-27
      • ul. Skośna 8 30-383 Kraków Poland
    • Logowanie