JADŁOSPIS
19 kwietnia PIĄTEK
Zupa ogórkowa z ryżem (250ml)
Paluszki z fileta z mintaja (100g), ziemniaki pieczone (120g),
marchewka duszona z groszkiem (80g)
Kompot z owocami
22 – 26 KWIETNIA
PONIEDZIAŁEK
Zupa ziemniaczana na wędzonce (250 ml)
Gyros z kurczaka (100g) ,ryż (120g)
surówka colesław (80g)
Kompot z owocami
WTOREK
Zupa koperkowa z ryżem (250 ml)
Kotlet schabowy (100g), ziemniaki (120g),
kapusta zasmażana (80g)
Kompot z owocami
SRODA
Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami (250 ml)
Penne z sosem z pomidorów
i serkiem feta ze świeżą bazylią (280g)
Kompot z owocami
CZWARTEK
Rosół z makaronem (250ml)
Pierś z indyka pieczona w rozmarynie (100g),
ziemniaki (120g), buraczki zasmażane (80g)
Kompot z owocami
PIĄTEK
Zupa jarzynowa z zacierką (250ml)
Naleśniki z twarożkiem waniliowym
i z domowym sosem czekoladowym (280g)
Kompot z owocami
ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!
Średnia kaloryczność posiłków: ok 850-900 kalorii
SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW
DAŃ OBIADOWYCH
PONIEDZIAŁEK
1.Zupa ziemniaczana na wędzonce
(wędzonka krotoszyńska, ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona, seler, pietruszka, ziemniaki, marchewka, , cebula , mąka pszenna, majeranek, kminek mielony)
2.Potrawka gyros z kurczaka , ryż, ,surówka coleslaw
(filet z kurczaka, cebula, mąka pszenna, śmietana 18%, musztarda , papryka czerwona, ryż,, przecier pomidorowy, olej rzepakowy, czosnek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, papryka mielona, ,kapusta biała, marchew, majonez, czosnek, jogurt naturalny)
WTOREK
1.Zupa koperkowa z ryżem
(wywar z kurczaka, ,masło 82%, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, ryż, warzywa suszone, koperek, pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%,)
1.Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana
(schab wieprzowy, mąka pszenna, , jaja, bułka tarta pszenna,, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziemniaki , kapusta kiszona, liść laurowy, ziele angielskie, cebula)
ŚRODA
1.Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
(wywar z kurczaka, buraki, botwinka, koncentrat z buraków, ziemniaki, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, liść laurowy, czosnek, warzywa suszone, , pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%, mąka pszenna, jaja)
2.Makaron penne z sosem z pomidorów, serkiem feta i świeżą bazylią
(mąka pszenna, ser feta, pomidory pellatti, przecier pomidorowy, czosnek, cebula, olej rzepakowy, pieprz, sól, bazylia świeża, bazylia, oregano )
CZWARTEK
1.Rosół z makaronem
(wywar z kurczaka i mięsa wołowego, , marchewka, cebula, pietruszka, seler, por , pieprz, sól, mąka pszenna, natka)
2.Pierś z indyka pieczona w rozmarynie , ziemniaki, buraczki zasmażane
(filet z indyka, cebula, czosnek, rozmaryn , mąka pszenna, śmietana 30% , , olej rzepakowy, warzywa suszone, sól, pieprz, ziemniaki ,buraki, ocet winny, kminek mielony, cukier)
PIĄTEK
1.Zupa jarzynowa z zacierką
(wywar z kurczaka, masło 82%, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, groszek, warzywa suszone, por,, pieprz ziołowy ,sól , mąka pszenna , śmietana 30%,)
2.Naleśniki z twarożkiem waniliowym i sosem czekoladowym
(jaja, mąka pszenna, śmietana 36%, mleko 2,5%, twaróg półtłusty, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, skórka cytrynowa, olej rzepakowy, ,cukier, kakao)